PAOLO ESCO, myślisz, że do 1.9 tdi 130KM dłubniętego na 200KM będzie najlepszym wyborem? Stronę dobrze znam, bo od Pidźka biorę oleje do moich aut.
Oryginalny akumulator z "oczkiem" uzupełniać pozio
Zwiń
X
-
Oryginalny akumulator z "oczkiem" uzupełniać pozio
Witam
Octę mam od nowości czyli od 2008 i tak sobie pomyślałem, że sprawdzę po tych trzech latach co mam pod osłoną akumulatoraJako, że jestem nieufny to mimo, że jeżdżę na przeglądy do ASO to wątpię żeby sprawdzali poziom elektrolitu.
Po ściągnięciu obudowy i odgięciu wiązki złączek ukazał mi się akumulator z "oczkiem". Ale jako że nie jestem nowicjuszem więc odgiąłem naklejkę i odnalazłem koreczki.
Pytanie czy akumulatory z oczkiem można normalnie uzupełnić wodą demineralizowaną tak jak zwykle? Chyba nie ma przeciwwskazań?Skoda Octavia Tour MORE 1.6 TWIN POWER
Yamaha FZ6 s2 Fazer ABS
-
-
Ostatnio rozmawiałem z kilkoma sprzedawcami o aku i wszyscy zgodnie twierdzili, że odkręcane korki nad celami absolutnie nie służą do dolewania wody destylowanej, tylko do dostępu do cel :shock: . Ja jednak już dwa razy dolałem wody dest., bo poziom elektrolitu był pod kreską, raz po zakupie auta 3 lata temu i drugi raz w tym roku i jest OK.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez dragsterrozmawiałem z kilkoma sprzedawcami o aku i wszyscy zgodnie twierdzili, że odkręcane korki nad celami absolutnie nie służą do dolewania wody destylowanej, tylko do dostępu do cel
"Oczka" pojawiły się w akumulatorach kwasowych jako dodatkowy wabik, że niby bezobsługowe. Choć normalne jest, że elektrolit odparowuje i trzeba uzupełniać poziom wodą destylowaną (demineralizowaną).
Chyba, że posiadamy akumulator żelowy, który jest zatopiony na stałe, nie ma korków i nic się wtedy nie dolewa.
Komentarz
-
-
No to wszystko jasne jutro zrywam całkiem tą naklejkę i dolewam do każdej celi
Tylko macie jakiś sposób jak wypatrzyć do jakiego poziomu uzupełnić? Miałem kiedyś taką szklaną rurkę i nią badałem stan ponad płytki ale gdzieś ją zgubiłem. Przyświecę latarką na to oczko może coś mi zasugeruje
Chyba że macie inny sposób?
PS klikam "pomógł" za błyskawiczny odzewSkoda Octavia Tour MORE 1.6 TWIN POWER
Yamaha FZ6 s2 Fazer ABS
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez dragsterDokładnie. U mnie też jeszcze ori, 6 lat. Gdyby nie te dolewki dwie to dwa lata temu pewnie musiałbym wrzucić nowy.
A ojciec powtarza: dolej wody i podładuj. Aku nadal działa ale chyba przed zimą zrobię co sugerujecie. Co mi szkodzi ?OII RS BMN - 205KM@435Nm by R-Performance :-)
SPRZEDAJĘ NA OLX: http://olx.pl/oferty/uzytkownik/1G8sP/
Komentarz
-
-
Jak w dieslu aku ma juz 3 lata i trzeba mu dolac wody, to albo tej zimy padnie albo nastepnej :twisted: One przy intensywnej eksploatacji wiecej jak 3-4 lata nie pociagna.
Moj zawsze pada po jakies trasie, wiec teoretycznie powinien byc naladowany.
W Pandzie mial 2,5roku jak padl, a dokladnie zrobil sie rdzawy w srodku :lol: 80kkm miał
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Borsuk2"Oczka" pojawiły się w akumulatorach kwasowych jako dodatkowy wabik, że niby bezobsługowe. Choć normalne jest, że elektrolit odparowuje i trzeba uzupełniać poziom wodą destylowaną (demineralizowaną).
Komentarz
-
-
wow, nie ma co od razu śpieszyć się z zakupem nowego, no chyba że już miałeś z tym problemy. A jak nie, to zmierz na zimnym silniku jakie daje napięcie, to taka najbardziej podstawowa rzecz. No i ile lat ma ten aku?
Z tego co się orientuję aku z odkręcanymi korkami nad celami robią: Topla, Moll, Autocraft, Five Star i chyba niektóre Bannery. Ale to już oddzielny temat wałkowany gdzie indziej.
Komentarz
-
-
Przez ostatnie 5 lat - od kiedy kupiłem autko - dwa razy w roku miałem co dolewać do akumulatora z oczkiem.
Trochę to było utrudnione, gdyż musiałem zdejmować listwę z bezpiecznikami.
Gdyby jakiś sprzedawczyk mi powiedział, że do tego typu akumulatorów nie dolewa się wody, to jasno bym to mu dał do zrozumienia, że rozpowiem znajomym, aby unikali jego sklep.Nie zasuwam ! Prędkość zabija ! Włącz myślenie.
Komentarz
-
Komentarz